EL DILECTE MÓN DE MONTSERRAT VIAPLANA
Actualment es discuteix la validesa o qualitat de determinades tendències sorgides del panorama artístic internacional, com el «post-
Montserrat Viaplana, en definitiva, no tant sols pretén iniciar l'espectador a contemplar plàcidament la seva obra, sinó que ens obliga a introduir-
RAMÓN CASALÉ
Membre de l'Associació Catalana i Internacional de Crítics d'Art
REVISTA GAL-
MONTSERRAT VIAPLANA
Cal Barber (L'Ametlla del Vallès)
Montserrat Viaplana utiliza para expresarse la aguada, nogalina, tinta china... La materia le sirve, al igual que el espacio y el color, para expresarse, para reflejar un mundo de sentimientos, de pensamientos. Obra la suya de monólogo, de introversión, de búsqueda de comunicación. Soledad compartida, charla amena, plasmado en una obra en la que resalta la elegancia cromática, el juego de color y espacio que el buen manejo de los materiales que utiliza le permiten alcanzar.
A. Santamaría
EL 9 NOU, divendres 18 d'octubre de 1991 -
Montserrat Viaplana. Cal Barber, L'Ametlla del Vallès.
Fins al 31 d'octubre. Pintures sobre tela i sobre paper.
A molts pintors els succeeix que produeixen de manera diferent quan ho fan sobre paper que si ho fan damunt d'un llenç. Les pintures sobre paper de Montserrat Viaplana mostren una feina interessant i suggerent que de ben segur li resulta també divertida de fer, en haver de comptar amb l'atzar, ni que sigui una mica, quan després d'intervenir la pintura força dissolta s'assecarà i es convertirà en efectes nous.
Els seus temes són superfícies accidentades a manera de paisatges, on juga amb el blanc del paper que l'espàtula modifica i hi causa veladures; de tant en tant apareix un motiu equilibrador, com si no se'n pogués estar de posar-
Hans Móller
MONTSERRAT VIAPLANA O LA NATURA
COM A ORDRE UNIVERSAL
El tema de la natura sempre ha despertat interès en el món filosòfic i artístic. Ja els presocràtics, amb Tales de Milet i Anxímenes al davant, prenien respectivament l'aigua i l’aire, com a punt de partida o principi de la vida. Amb el foc i la terra completaven els quatre elements naturals que tan sovint admirem en les teles renaixentistes d'un Botticelli o un Leonardo.
Ara bé, sense pretendre emular cap d'aquests personatges cabdals de la historia clàssica, tenim ben a prop nostre un exemple més modest, no exent, tanmateix, de qualitat artística i creativa: Montserrat Viaplana. També ella explora i escorcolla la natura, mitjançant una recerca pictòrica executada amb tècniques acuradíssimes.
Ara fa una mica més d'un any vaig estar present a la seva darrera exposició, en la qual ja s'endevinava un canvi molt notori respecte a èpoques anteriors en què la figuració ocupava un lloc essencial en la seva obra. Les formes només s'hi intuïen i l'abstracció hi era palesa -
Potser inconscientment, Montserrat Viaplana torna ara a mostrar-
Es possible que el seu caràcter metòdic, ordenat, disciplinat i obert a la recerca es deixi entreveure en les seves obres, ja que no utilitza pas una sola tècnica pictòrica, com era el cas de l'exposició anterior, on predominava l’acrílic sinó que actualment ens mostra el seu domini de la pintura al tremp, la tinta xinesa, l'aquarel·la i la noguerina, per be que les textures que ara aconsegueix -
Montserrat Viaplana, en definitiva, pretén endinsar-
RAMON CASALÉ
membre de l'Associació Catalana i Internacional de Crítics d'Art
REVISTA GAL-
MONTSERRAT VIAPLANA Sala De Caso
Montserrat Viaplana une la naturaleza a la investigación, a la búsqueda de formas expresivas. Formas y volúmenes nacen describiendo una realidad. Y a partir de este momento aparece la transformación, la mutación. Viaplana hace surgir una nueva visión, resultado de su trabajo. Desde la figuración que antaño la caracterizó hasta la abstracción con fuerte componente lírico, el camino recorrido ha sido largo.
Utiliza diversos elementos, acuarelas, nogalinas, tintas, con el resultado de una técnica mixta consiguiendo unas superficies límpidas, suaves, con una gran riqueza de gamas.
M. Viaplana sigue un camino personal en el que sentimiento e inteligencia se unen para ofrecernos una obra de gran belleza plástica.
J. Llop S.
EL PAISATGE EXPRESSIONISTA
DE MONTSERRAT VIAPLANA
En el món de l'art el binomi forma-
Doncs bé, Montserrat Viaplana és un pintora que podem incloure perfectament en aquests apartats, ¡a que té una tècnica molt personal. En un mateix quadre utilitza tinta xinesa, aquarel·la, tremp, acrílic i noguerina.
Potser sigui en el color -
No podem oblidar que la tasca del seu mestre Ramón Capell -
Ramon Casalé
Membre de l'Associació Catalana ¡ Internacional de Crítics d'Art.
REVISTA GAL-
MONTSERRAT VIAPLANA -
Materias de diferente género le sirven a Montserrat Viaplana para realizar su obra: una colección de la misma ha sido presentada en la “Galeria d'Arts Cal Barber” ofreciendo una suerte de figuraciones que, escapadas de la realidad -
Siguiendo con la subjetividad puede que otros elijan el camino de la abstracción al intentar leerlas, yo me quedo con el resultado plástico/pictórico que las conforma: ni siquiera la imaginación pongo en juego pues me bastan por si mismas.
Francesc Galí
EL 9 NOU, divendres 30 d’octubre de 1992
Montserrat Viaplana. Cal Barber, l'Ametlla.
Pintures sobre tela i paper
L'Ametlla del Vallès.-
“Matèria” i “Espais obscurs” són dues obres que també ofereixen la possibilitat de gaudir d'aquest petit misteri. Curiosament, es tracta en toles les ocasions de pintures sobre paper, que recullen millor la intimitat del treball pictòric.
Quant a les teles, veiem constantment el conreu de la taca i la riquesa de resultats que es poden obtenir sense enfarfegar el quadre, sinó estirant al màxim les possibilitats d'una matèria primera deliberadament limitada. Un valor important és la desigualtat de textures entre rugositats i zones lluents, la presència del blanc i el negre, els grisos i el complement prudent de colors vius que es reprimeixen per no embellir amb excés de cromatisme allò que pot ser bell per si mateix.
La proliferació de cercles negres com a elements equilibradors del quadre esdevé en alguna ocasió el motiu principal de la pintura, com es el cas d'”Univers”, on el cercle dividit suggereix un astre amb volum i importància específica en la composició, de la mateixa manera com en altres peces el motiu vol ser un perfil de cara menys interessant que la resta del quadre.
En l'obra “Present i passat” ens fan l'ullet unes empremtes de fulla vegetal senzilles i sense pretensions, que l'autora no ha volgut convertir en recurs abusiu, tot i que il·lustres predecessors en aquesta tècnica -
Hans Móller